Thursday, January 23, 2014

İşte Şu Gördüğün Büyük Oyun, Hemen Küçük Oyunun Yanındaki !



Bugünlerde herkeste fazla bir hassasiyet oluşu dikkatinizi çekmiyor mu?

Tabii ki, hassas olmak, empati kurmak önemli ve değerli şeyler. İnsan olmanın bir gerekliliği. Ama bunu olması gerektiğinden fazla ileri götürmek, biraz sizce de biraz boşvermişlik değil mi?

Aptala aptal demek gerekir bazen, cahile de cahil.

Ülkemizde, sadece kendisinin vergi verdiğini düşünen ve verdiği vergilerin çalınmasından, ülkenin sahip olduğu zenginliklerin eşit dağıtılmamasından memnuniyet duyduğunu ve bu haksızlıkların kimseyi ilgilendirmediğini savunabilen bir vatandaş tipi var. Şimdi onları da anlayalım, aman kimseye cahil demeyelim, yok rencide edici sözler kullanmayalım, onları da anlayalım çabası oldukça gülünç değil mi?

Ben açıkçası bunun bir çaba olduğunu bile düşünmüyorum, çünkü olayları olduğu gibi bırakmak, herkes istediğini düşünür demek, bana kolay yol gibi görünüyor. Eğer gerçekten duyarlı olsaydı bu kişiler, bu yanlıştan ki, hem ahlak, hem toplum, hem hukuk kuralları çerçevesinde yanlış olan bir olguyu sanki bir inanışmış ve göreceli bir değeri varmış gibi, onun için doğru budur diye kestirip atarak bir köşeye çekilemezlerdi.  

Aziz Nesin’in “bu milletin %60’ı aptaldır” sözünü biliyorsunuzdur, hatta insanlar bundan rahatsız olunca, “peki o zaman %40’ı akıllıdır” demiştir. Bugün, aayy ne statükocu, ne üsten bakan bir görüş olarak eleştirilir belki. Bence gayet de doğru bir tespittir, hatta sadece Türkiye için bile değildir belki, diğer toplumlar için de geçerli olabilir.  Ama diğer toplumlarda olmayan şey,burada cehaletin yüceltilmesi, bilginin değerinin düşürülmesidir. Yani Türkiye’de ne yazık ki, nerede okuyan, tartışan biri var hemen olur size darbeci, monşer, istemezükçü, cehape zihniyeti, gitsinler kardeşim bu ülkeden bunlar, madem beğenmiyorlar, sen kimsin be iki üniversite bitirdin diye, hukuk profesörüsün diye, yok bilimsel makalen var diye milli iradeye karşı gelecek!

Aziz Nesin’in en beğendiğim eseri Zübük romanıdır. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Filmi de ayrı güzeldir. Çok net bir toplum eleştirisidir. Mükemmeldir ve hiçbir zaman güncelliğini yitirmez.  Zübükzadelerin bugün hala bizi yönettiğini ve hepimizin de bu sistemin bir parçası, ne kadar akıllı görünsek de, olduğumuzu gözler önüne serer.  Bence bu akıllı %40’ın içindeki Zübükler’in oranı oldukça fazla. Zaten sorun da bu bence!

Evet, aptalsak aptalız demeliyiz, cahilsek de evet cahiliz, bunun üstün bir durum olmadığını hatta aksine daha çok kendimizi geliştirmemiz gerektiğini düşünmeliyiz. 

Ne demişler, bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp!


Hatta cahilsin demek ayıp değil, cahil kal demek ayıptır! 

No comments: